De stille strijd van de Tunesische LHBT gemeenschap voor gelijke rechten

Weblogbericht | 06-06-2014

Geschreven door Boudewijn Cnossen.

In 2011 wisten Tunesiërs te bereiken wat onmogelijk werd geacht: ze wisten het vertrek van dictator Ben Ali te bewerkstelligen door massaal in opstand te komen!

De revolutie leidde het begin in van een spannende en onzekere periode van democratische transitie, die een voorlopig hoogtepunt kende met het aannemen in januari 2014 van een nieuwe grondwet, waarin het democratisch karakter van de Tunesische staat krachtig verankerd is.

De afgelopen jaren hebben echter nog niet de gehoopte veranderingen gebracht voor de Tunesische LHBT gemeenschap. Homoseksualiteit is een groot taboe in Tunesië. LHBT’ers worden regelmatig vervolgd onder artikel 230 van het wetboek van strafrecht, dat stelt dat Sodomie met maximaal drie jaar cel bestraft kan worden, of onder andere voorwendselen, zoals aantasting van de goede zeden of wegens prostitutie.

Om Tunesische LHBT activisten de mogelijkheid te bieden in een veilige omgeving hun zorgen te uiten, organiseerde de Nederlandse Ambassade in Tunis ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen de Homofobie (IDAHO) een besloten lunch-debat bijeenkomst. Het was voor alle aanwezigen aangrijpend om de verhalen van de aanwezige LHBT- activisten te horen.

Zo vertelde Ali, een van de aanwezige activisten: ‘ Een tijd geleden werd de mobiel van een Tunesische homoseksuele man gestolen. Hij wist wie de dief was, hij deed aangifte en de dief werd vastgezet. Maar toen deze stelde dat de bestolen man homoseksueel is, werd die uiteindelijk vervolgd, en voor 11 maanden vastgezet.’ Soms is het lot van LHBT’ers nog dramatischer: volgens de aanwezige activisten zijn sinds 2011 13 mensen vermoord wegens hun homoseksuele geaardheid.

Dit weerhoudt de Tunesische LHBT gemeenschap er niet van om voor hun rechten op te komen. Want hoewel de revolutie nog niet de gehoopte veranderingen voor LHBT’ers heeft gebracht, geeft de nieuwe vrijheid zich in associaties te verenigen (hoewel niet expliciet onder de noemer LHBT) Tunesische LHBT activisten wel de mogelijkheid op voorzichtige wijze hun rechten te bepleiten en het debat aan te gaan.

Na de lunch vond op de ambassade een workshop plaats voor de Tunesische LHBT activisten onder leiding van een vertegenwoordigster van het COC. De workshop bood de LHBT activisten handvatten om de strijd voor gelijke rechten voor LHBT’ers te voeren en het maatschappelijk debat op gang te brengen. Het verhaal van de Nederlandse strijd voor gelijke homorechten, en het besef dat het verkrijgen van gelijke rechten ook in Nederland een lang proces is geweest, diende de activisten ter inspiratie. Brahim een van de aanwezige activisten, was optimistisch en stelde: ‘de strijd voor gelijke rechten is een proces, veranderingen op lange termijn zijn zeker mogelijk!’

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: