Cyprus op pad voor ‘Same Love Equal Rights’

Weblogbericht | 06-06-2014

Geschreven door Julia Douma.

Tot afgelopen weekend was Cyprus het enige lid van de EU waar nog nooit een Gay Pride had plaatsgevonden.

De acceptatie van mensen die buiten de traditie vallen is op Cyprus nog niet volmaakt. Pas 16 jaar geleden werd homoseksualiteit uit het wetboek van strafrecht gehaald. De gemeenschap is klein en behoudend, de kerk heeft nog veel invloed. Op de regenboogindex van ILGA Europe staat Cyprus dan ook op de 36e plaats, waarmee het samen met Letland de hekkensluiter van de EU is.

Maar ook op het eiland groeit de behoefte van de LGBT gemeenschap om zich te laten horen en hun rechten op te eisen. De Cypriotische organisatie Accept-LGBT Cyprus is al enkele jaren bezig met het organiseren van een Gay Pride op Cyprus, maar slaagde daar door tegenwerking vanuit de kerk en politiek en terughoudende deelnemers niet in. Dat het dit jaar eindelijk zover is, is dan ook een enorme opsteker. Onder de titel ‘Same Love Equal Rights’ vond de afgelopen weken het eerste Cyprus Pride Festival plaats waarvan de Gay Pride op 31 mei het afsluitende hoogtepunt was.  Een uitspraak van de aartsbisschop van de Orthodoxe kerk waarin homoseksualiteit onder meer een moreel verval werd genoemd gaf een lichte domper op de feestvreugde. In een reactie stak Oscar winnares Whoopy Goldberg de LGBTs een hart onder de riem, gevolgd door andere beroemdheden.

De Nederlandse ambassade sponsorde de afgelopen jaren activiteiten ter promotie van LGBT acceptatie en dit jaar was de ambassade actief betrokken bij de organisatie van de Pride. Op zaterdag 31 mei verzamelden de deelnemers zich tegen het eind van de middag in het oude stadscentrum van Nicosia, waaronder alle medewerkers van de NL ambassade en enige partners.  Er was gerekend en gehoopt op enkele honderden deelnemers, dit werd met een geschatte opkomst van 3500 deelnemers ruimschoots overtroffen en de Pride was vele malen groter dan de tegendemonstratie van ongeveer 100 personen. Het publiek was vrij jong, maar verder een weergave van de samenleving. Slechts een enkeling was opvallend gekleed, waaronder de ambassadeur van Oostenrijk die samen met zijn vrouw een baard als Conchita Wurst had opgeschminkt.

Al met al was Cyprus’ allereerste Gay Pride een groot succes dat volgend jaar zeker vervolgd zal worden.  ‘Same love equal rights’ is in ieder geval een stapje dichterbij gekomen in Cyprus.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: