Rise like a Phoenix- IDAHO in Wenen

Weblogbericht | 04-06-2014

Geschreven door Mirjam den Besten.

De triomf van Conchita Wurst in de finale van het Eurovisie Songfestival was tevens een overwinning voor de Oostenrijkse LHBT-beweging.

De bebaarde ‘drag queen’ is een symbool geworden in de strijd tegen intolerantie en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie. Op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie heeft de Nederlandse ambassade in Wenen, in samenwerking met de lokale LHBT-beweging ‘Homosexuelle Initiative (HOSI) Wien’, een ‘RainbowFlash’ georganiseerd om de wens voor meer tolerantie jegens LHBT te onderstrepen. Conchita’s motto ‘Rise like a Phoenix’ werd op 17 mei in daden omgezet.

Onder begeleiding van de hit ’99 Luftballons’ van de band Nena stegen honderden, bontgekleurde ballonnen op naar de wolkenhemel boven Wenen. Aan deze ballonnen hingen kaartjes met wensen voor meer tolerantie jegens lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. HOSI Wien was met ongeveer honderd leden vertegenwoordigd en het evenement trok eveneens de aandacht van ettelijke voorbijgangers, die door de wapperende regenboogvlaggen op het gebeuren werden geattendeerd. De stand met ballonnen werd druk bezocht en de flyers, waarop veelal een afbeelding van Conchita prijkte, vonden gretig aftrek. Voorafgaande aan het oplaten van de ballonnen hield de voorzitter van HOSI Wien een toespraak waarin Nederland uitvoerig werd bedankt en de grote rol van ons land werd geroemd bij de bevordering van de acceptatie, emancipatie en non-discriminatie van LHBT. 

Niet alleen de ambassade heeft in het kader van IDAHO in Wenen aandacht besteed aan LHBT-rechten. Op 14 mei organiseerde de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de VN-instellingen in Wenen, in samenwerking met Noorwegen, Zweden en El Salvador, een side-event tijdens de 23ste sessie van de UN Commission on Crime Prevention and Criminal Justice met als thema ‘Approaches to Counter Discrimination and Violence against Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender People (LGBT)’. Het side-event werd goed bezocht door lidstaten, NGO’s en journalisten. De Nederlandse delegatie omvatte de directeur van het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie, Gert Haverkate, en speciaal adviseur van de Directie Veiligheidsbeleid (DVB) van BZ, Maarten Lak. Er werd gesproken over ons grondwettelijke verbod op discriminatie (op iedere grond) en over samenwerkingsverbanden tussen de politie, het OM, maatschappelijke organisaties en het Nederlandse ‘Roze in Blauw’-politienetwerk.  

Hoewel homoseksualiteit in Oostenrijk in 1971 uit het wetboek van strafrecht verdween, discriminatie op grond van seksuele oriëntatie sinds 2004 bij wet verboden is en het geregistreerd partnerschap in 2010 is ingevoerd, is algehele erkenning van gelijke rechten voor LHBT nog niet gerealiseerd. Zo kunnen gelijkgeslachtelijke paren in Oostenrijk niet samen een kind adopteren en kampt de LHBT-gemeenschap nog altijd met intolerantie, discriminatie en uitsluiting. Daarom heeft een Nederlandse ambassade ook in een land als Oostenrijk, waar de rechten van LHBT niet ernstig onder druk staan, een rol om het Nederlandse beleid ‘ een ieder moet kunnen uitkomen voor wie hij is en van wie hij houdt’ uit te dragen. We realiseren ons natuurlijk wel dat het effect van de overwinning van de onderhand razend populaire Conchita daarbij vele malen belangrijker is!

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: