Elke 28 uur één moord

Weblogbericht | 28-05-2014

Geschreven door Sara Cohen.

Volgens NGO's waren er in 2013 312 LHBT-gerelateerde moorden in Brazilië. Deze schokkende cijfers tonen aan dat er nog een lange weg te gaan is naar gehele acceptatie van de LHBT-gemeenschap hier in Brazilië.

Foto van Diana Blok (www.dianablok.com/).

Politiek gezien zijn de Braziliaanse en de Nederlandse overheid gelijkgezind wat betreft het beschermen van LHBT rechten, maar de Braziliaanse overheid kampt met moeilijkheden om vooruitstrevende wetten en beleid ter bescherming van de LHBT gemeenschap te implementeren op lokaal niveau. Algehele acceptatie van de LHBT gemeenschap lijkt hier helaas nog ver weg, onder andere door de groeiende rol die religie speelt in de Braziliaanse samenleving. Het afgelopen jaar heeft het blok van evangelische politieke partijen (bancada evangelica) een stevige positie in het parlement verkregen en zij protesteren actief tegen LHBT-rechten, o.a. tegen het bespreken van de begrippen homoseksualiteit en transgender in het onderwijs. Het is hen al meerdere malen gelukt om vooruitstrevende teksten aangaande LHBT rechten uit schoolboeken te weren. Dat is vooral jammer aangezien onderwijs over deze onderwerpen een begin zou zijn naar gedragsverandering al bij de jeugd.

De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHO) vormde voor de ambassade dan ook een perfecte aanleiding om, naast onze steun aan projecten op LHBT-rechten, weer eens extra aandacht te trekken voor Nederlandse standpunten van gelijke rechten voor ieder individu en de discussie nogmaals aan te wakkeren. Een initiatief dat we al in 2013 zijn begonnen en dit jaar hebben doorgezet is het hijsen van de LHBT ofwel Regenboogvlag. Dit jaar is het ons gelukt om de ambassades van België, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en de delegatie van de Europese Unie in Brazilië mee te krijgen, en gezamenlijk hebben we aanzienlijk wat zichtbaarheid kunnen genereren met verslaggeving in diverse media (zie o.a. http://g1.globo.com/distrito-federal/noticia/2014/05/embaixadas-hasteiam-bandeira-gay-pelo-dia-contra-homofobia.html). Een kleine moeite met grote uitkomsten!

Daarnaast vond op 14 mei de opening van de tentoonstelling “Eu te desafio a me amar” (ik daag je uit om van mij te houden) (http://www.inesc.org.br/biblioteca/textos/programacao-eu-te-desafio-a-me-amar-original), in het Museu Nacional in Brasília plaats. De tentoonstelling van kunstenaar Diana Blok (http://www.dianablok.com/) brengt de seksuele identiteit in Brazilië naar de voorgrond, de diversiteit van amoureuze relaties en kwestie van anders-zijn. Het 'visuele activisme' brengt beelden en getuigenissen over de uitdagingen van het bestaan​. Terwijl men op zoek is naar identiteit belichten de foto’s en verhalen het gewone leven, dat bestaat uit familie, de intimiteit van de eigen woning, het dagelijks leven, werk, zorgen rondom schoonheid en de verlangens van verbondenheid. Het project is medegefinancierd door de Nederlandse ambassade. Onze Plaatsvervangend Ambassadeur Paul Zwetsloot hield bij de opening een toespraak over gelijke rechten voor LHBT en uitdagingen in de situatie in zowel Nederland als Brazilië. Het project zal zich ook uitspreiden naar buiten de musea en centraal gelegen delen van de stad, en onder andere getoond worden in de favela da Maré in Rio de Janeiro en cidade estrural in Brasilia, waar ook enkele van de gefotografeerden vandaan komen. Zo wordt op creatieve wijze aandacht getrokken voor het onderwerp en de discussie ook buiten de gebaande paden aangewakkerd, en zelfs letterlijk en figuurlijk naar de straat gebracht.

Ondanks de recente eerste openlijke kus van een homopaar in een telenovela, dé soap die vele mensen elke avond aan de buis kluistert, valt in de situatie voor de LHBT-gemeenschap in Brazilië nog behoorlijk wat te verbeteren. Door het aanwakkeren van debat en tonen van het leven van mensen die het waard zijn om van te houden proberen wij zowel via dialoog met de overheid als op innovatievere manieren de maatschappij te bereiken om ons steentje bij te dragen aan dit debat.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: