Malta als Matador - IDAHOforum 2014 – International Day Against Homophobia

Weblogbericht | 16-05-2014

Geschreven door Liesbeth Oost.

“Do you want to be a Matador or a Doormat?!” Één van de motiverende quotes gescandeerd door de hoofdspreker tijdens het Panel Debat. “The choice is up to you!” De zaal applaudiseert en joelt.

Vooruitgang LGTBI mensenrechten tijdens het IDAHOforum in Malta.

Wacht even… in MALTA?? Is dit niet het land waar abortus, euthanasie en homorechten onbespreekbaar zijn? De lidstaat waar de katholieke kerk een dominante rol speelt in het alledaagse leven? U leest het goed… in MALTA!!

Malta heeft de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt wat betreft LGBTI rechten. De ‘Civil-Union Bill’ is op 14 april 2014 aangenomen en geeft koppels van dezelfde sekse het recht om te trouwen en tevens om kinderen te adopteren. De doorbraak werd met alle kleuren van de regenboog gevierd op het ‘Saint George’-plein, tot diep in de nacht. – De volgende ochtend heeft een conservatieve pastoor 10.000 handtekeningen verzameld in een petitie tegen deze wet en kopt de krant: “God loves everyone, but not everything” … De kerk blijft machtig in Malta.

De nieuwe wet heeft ervoor gezorgd dat Malta met 22% is gestegen in de ILGA-Europe Rainbow Map en zich nu tussen landen als Denemarken en Duitsland bevindt. De Maltese minister maakt in haar speech duidelijk nog meer vooruitgang te willen boeken op anti-discriminatie wetgeving, straffen van ‘hate-crimes’, verbetering van gezondheidszorg voor transseksuelen, pesten op scholen, maar vooral de voorlichting van interseks en de ethische leeftijd voor behandeling.

Onze Nederlandse minister Bussemaker opende op 13 mei het IDAHO-forum met de overhandiging van de Regenboog-vlag aan de Maltese minister Dalli en Zweedse Minister Ullenhag, die dit jaar de IDAHO2014 co-organiseren. Tevens gaf Bussemaker, tijdens de IDAHO afsluitingsreceptie georganiseerd door de Nederlandse en Amerikaanse ambassade, een speech waarin ze aangaf meer aandacht te willen besteden aan LGBT-mensenrechten op scholen en bruggen te willen slaan tussen LGBT-organisaties en maatschappelijke instituties zoals sportverenigingen.

Na deze speech vervolgde Leeuwarden.2018 met een video over homorechten en het ‘Mienskip’/gemeenschapsgevoel in Friesland. Fryslân? Ja natuurlijk, Leeuwarden en Valletta zijn verkozen als Europese Culturele Hoofdstad voor het jaar 2018 en in de aanloop hier naartoe worden verschillende evenementen georganiseerd om de banden tussen de partnersteden zichtbaar te maken.

De organisatie van Leeuwarden.2018 heeft tijdens de IDAHO bekend gemaakt dat Leeuwarden het eerste LOVE museum zal oprichten. Ook organiseert Leeuwarden in het voorjaar van 2018 een MEGA huwelijksvoltrekking voor homostellen uit heel Europa, dus ook uit landen waar het homohuwelijk niet mogelijk is.

Het IDAHOforum 2014 werd afgesloten met een Maltees theaterstuk waarin het ‘uit de kast komen’ en de reactie van naasten hierop centraal stond. Dit was alles behalve traditioneel met een naakte openingsscène gevolgd door een sekspartij van twee mannen. Plaatsvervangende schaamte bekroop me een beetje bij de rondvliegende geslachtdelen en aanwezige ministers en ambassadeurs op de eerste rij, maar in Malta kan dit dus gewoon!

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: