De verhalen achter de dossiers: het Movies that Matter Festival

Weblogbericht | 03-04-2014

Geschreven door Frank Huisingh.

Woensdag 26 maart werd het Movies that Matter Festival afgesloten na een bijzondere week waarin de verhalen van mensenrechtenactivisten de dossiers verdrongen, of juist zichtbaar en menselijk maakten.

De mensenrechtenverdedigers steunen elkaars doelen tijdens de slotceremonie (foto: Joëlle Baijer)

Bijzonder omdat we met collega’s keken naar de documentaire Sound of Torture, die ons bewust maakte van de vreselijke dingen die Eritrese vluchtelingen ondergaan wanneer zij in Sudan of Egypte ontvoerd worden. Velen verlieten de zaal met een knoop in hun maag, én extra gemotiveerd om zich voor de slachtoffers van vreselijke mensenrechtenschendingen in te zetten. Bijzonder omdat we bezoek kregen van alle moedige en inspirerende mensenrechtenverdedigers die door Movies that Matter naar Nederland gehaald waren. Bijzonder, omdat we konden zien hoe vele Nederlanders, onder wie veel jongeren en studenten, zich betrokken voelen met hen die elders te lijden hebben en zich voor hen willen inzetten.

Vele verhalen maakten op mij diepe indruk. Ambtenaren zitten vaak in de dossiers en de rapporten; we weten dat er achter de cijfers en de interpretaties verhalen zitten. Tijdens het Movies that Matter Festival worden deze verhalen verteld en zichtbaar gemaakt. Verhalen van moedige mensen die opstaan tegen onrechtvaardigheid, verhalen van moedige mensen die helaas vaak het slachtoffer worden van onderdrukking.

Het verhaal dus van Meron Estefanos, de Eritrese die vanuit Zweden strijdt tegen de verschrikkelijke ervaringen van Eritrese vluchtelingen. Zij ontvluchten Eritrea en worden ontvoerd in Sudan of Egypte. Daar worden ze op afschuwelijke wijze gemarteld en wordt losgeld gevraagd aan hun families. Meron geeft hen via het radioprogramma dat zij vanuit Stockholm uitzendt, een stem.

Het verhaal van Yves Yomb uit Kameroen. Onder moeilijke omstandigheden zet hij zich in voor de rechten van LHBT in Kameroen, via zijn organisatie Alternatives Cameroon. Het doel van de organisatie: het decriminaliseren van homoseksualiteit in Kameroen.  Zijn organisatie strijdt voor hun mensenrechten, geeft medische hulp aan Hiv-geïnfecteerden, materiële steun aan hen die zijn opgepakt en in de gevangenis zitten en psychosociale steun aan hen die dat nodig hebben.

Het verhaal van Ala’a Basatneh, een jonge Syrische vrouw die vanuit Chicago de revolutie ondersteunt. Met Twitter, Facebook en Youtube als voornaamste middelen toont zij zich een vaardige moderne activiste.

Niet alleen in Nederland moeten wij ons bewust zijn van de mensenrechtenschendingen en deze mensenrechtenverdedigers, de helden van onze tijd, een podium geven. Deze films moeten juist getoond worden daar waar de schendingen plaatsvinden. Juist daar moeten filmfestivals over mensenrechten georganiseerd kunnen worden. Movies that Matter Internationaal zet zich hier voor in.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: