Mensenrechtentulp haalt Aahung uit de schaduw

Weblogbericht | 20-01-2014

Geschreven door Suzanne de Groot.

Op 11 december ontving de Pakistaanse NGO Aahung de Mensenrechtentulp uit handen van minister Timmermans.

V.r.n.l.: Kamyla Marvi, Founding Board Member van Aahung (gastspreker); Dr. Yasmeen Qazi van de Packard Foundation (gastspreker); Ambassadeur Marcel de Vink; Barrister Zafarullah Khan, de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Justitie en Mensenrecht

Aahung ontving de prijs vanwege de innovatieve wijze waarop de NGO seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Pakistan bevordert. Een goede reden voor ambassade Islamabad om deze bijzondere NGO ook in Pakistan in het zonnetje te zetten.

Ik leerde Sheena Hadi, directeur van Aahung, ongeveer anderhalf jaar geleden kennen via een gemeenschappelijke kennis en was zeer onder de indruk van het werk van haar organisatie. Aahung maakt lesmateriaal dat jongeren en volwassenen helpt zelf keuzes te maken over hun seksualiteit en lichaam. Zij maakt hen bewust van de rechten die daarbij horen. Daarbij betrekt de organisatie verschillende partijen zoals ouders, leerkrachten, artsen en godsdienstwetenschappers. Zij stimuleert hen openlijk met elkaar te praten over moeilijke onderwerpen zoals seksueel misbruik van kinderen en seksuele rechten in het huwelijk. Aahung ontwikkelt hiervoor interactief onderwijsmateriaal en zet sociale media in.

Aahung doet dit werk onder moeilijke omstandigheden. De NGO is gevestigd in Karachi, hét handelscentrum van Pakistan met 18 miljoen inwoners. De stad gaat gebukt onder geweld met politieke, sektarische, terroristische en criminele oorzaken. Daarnaast wordt het politieke klimaat in Pakistan steeds conservatiever, waardoor de ruimte om openlijk te spreken over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten afneemt. Maar de behoefte aan dit soort werk is groot: 25% van alle Pakistaanse vrouwen heeft behoefte aan voorbehoedsmiddelen, maar heeft daar geen toegang toe.

Sinds die eerste ontmoeting ben ik contact blijven houden met Aahung. Toen ik gevraagd werd om innovatieve organisaties voor de Mensenrechtentulp te nomineren, was de keuze dan ook snel gemaakt. Het spreekt voor zich dat de ambassade zeer verheugd was dat Aahung uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam, en wij wilden hier graag ook in Pakistan op gepaste wijze aandacht aan besteden.

Wil je als ambassade een dergelijke NGO in het zonnetje zetten, dan moet je echter voorzichtig opereren. Vandaar dat we nauw contact onderhielden met Aahung over hoe we het winnen van de Mensenrechtentulp in Pakistan in het nieuws zouden brengen. Het taalgebruik in onze persverklaring werd afgestemd op het Pakistaanse publiek door gebruik te maken van in Pakistan gebruikelijke terminologie. En dat werkte. In de media overheerste een gevoel van trots dat een Pakistaanse organisatie de prestigieuze prijs in de wacht had weten te slepen (zie bijvoorbeeld http://www.thenews.com.pk/Todays-News-13-27235-Pakistan-wins-prestigious-international-HR-award).

Op 9 januari organiseerde de ambassade een rondetafelbijeenkomst in Islamabad voor Aahung. We nodigden een selectieve groep uit bestaande uit vertegenwoordigers van de Pakistaanse overheid, westerse en niet-westerse ambassades, VN-organisaties, het maatschappelijk middenveld en het Nederlandse bedrijfsleven. Op die manier stelden we Aahung voor aan relevante politieke spelers en mogelijke partners in de hoofdstad. Achter gesloten deuren bespraken we seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Pakistan en de unieke aanpak van Aahung. De deelnemers concludeerden dat de Pakistaanse wetgeving op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten redelijk op orde is, maar dat burgers en dienstverleners hiervan onvoldoende op de hoogte zijn, zodat de wetten maar beperkt worden toegepast. NGO’s zoals Aahung helpen om hierin verbetering te brengen.

Aahung heeft tot nu toe onder de radar gewerkt en is daarom ondanks zijn innovatieve aanpak relatief onbekend buiten Karachi. Door de internationale erkenning die zij via de Mensenrechtentulp hebben gekregen, de coaching die onderdeel uitmaakt van de prijs en het netwerk van de ambassade kunnen zij betere toegang krijgen tot de Pakistaanse overheid, nog effectievere strategieën ontwikkelen en het aantal partners uitbreiden. Daardoor zullen zij nog meer Pakistanen kunnen helpen hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te verzekeren.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: