De rechten van de LHBT gemeenschap: discussies in Buenos Aires over de situatie in Oeganda

Weblogbericht | 24-12-2013

Geschreven door Arne Bartelsman.

Op het eerste gezicht was het een wat vreemd idee. De Nederlandse Ambassade in Buenos Aires en het Anne Frank Centrum Argentinië die op 11 december samen een film –en discussieavond organiseren waar het lot van de eerste openlijke homoseksueel en LHBT-activist in Oeganda, David Kato, centraal staat.

Maar het is juist een mooi voorbeeld van waar de internationale dag van de mensenrechten voor staat. Overal ter wereld staat men jaarlijks rond 10 december even stil bij de rechten van elk mens, zowel in eigen land als daarbuiten.

Het is ook niet voor niets dat juist de Nederlandse Ambassade in Argentinië voor deze documentaire koos. Argentinië werd in 2010 het eerste Latijns-Amerikaanse land waar het homohuwelijk werd gelegaliseerd, nadat Nederland in 2001 het eerste land ter wereld was waar dat gebeurde.

Het leverde een interessante avond op. Na de vertoning van de indrukwekkende en ontroerende documentaire ‘Call me Kuchu’ (een aanrader!) en een welkomstwoord van de culturele secretaris van de ambassade, Blanche Voorneman, bespraken vier vooraanstaande Argentijnen op het gebied van LHBT-rechten het verleden, het heden en de toekomst van de strijd tegen discriminatie van de LHBT-gemeenschap. Mede doordat het panel uit een rabbijn, een federale rechter, een activiste en een academica bestond, werd het een divers en enthousiast gesprek waar het thema vanuit allerlei perspectieven werd belicht.

Zo betoogde de rabbijn dat gediscrimineerde minderheden in de wereld de morele plicht hebben elkaar juist te helpen in plaats van elkaar extra tegen te werken. Zij had een paar jaar eerder zelf het goede voorbeeld gegeven door zich als prominent lid van de joodse gemeenschap openlijk uit te spreken voor de legalisering van het homohuwelijk. Ook kwam de nieuwe betekenis van identiteit in de moderne samenleving aan bod. Er werd gediscussieerd over hoe identiteit tegenwoordig niet meer van buitenaf kan worden opgelegd. In een democratie en samenleving waarin zelfbeschikking een essentieel recht is, moet iedereen vrij zijn zichzelf te definiëren als man, vrouw, homo of hetero. De verlossing van de militaire dictatuur in 1983 en de drang naar persoonlijke vrijheid die hier uit voortkomt, zijn factoren die ertoe hebben bijgedragen dat de Argentijnse samenleving een pionier was in de regio als het gaat om tolerantie ten opzichte van de LHBT-gemeenschap, met de legalisatie van het homohuwelijk als prachtig voorbeeld.

Voor de Nederlandse Ambassade was deze avond een mooie kans om dit voor Nederland erg belangrijke thema onder de aandacht te brengen. Hoewel het hier in Argentinië misschien allemaal relatief goed geregeld is, is het van belang om stil te staan bij het feit dat discriminatie van de LHBT-gemeenschap in andere landen nog steeds aan de orde van de dag is. Illustratief hiervoor is dat een week na de vertoning van de film Oeganda daadwerkelijk ‘homoseksuele handelingen’ strafbaar heeft gesteld met een maximale strafbedreiging van levenslange gevangenisstraf.

Voor de Anne Frank Stichting Argentinië was deze film een mooie kans om aan de buitenwereld te tonen dat de stichting strijdt tegen elke vorm van discriminatie. Directeur Hector Shalom was dan ook nauw betrokken bij de organisatie. De samenwerking was erg prettig en het is mooi om te zien dat zo’n evenement gebruikt kan worden voor publieksdiplomatie alsmede het versterken van banden met bijvoorbeeld lokale NGO’s. Een win-win situatie dus!

Meer blogs lezen die betrekking hebben op LHBT:

Van rookbommen en regenboogvlaggen - LGBT-rechten in Kroatië

Homoseksualiteit in Rwanda, onwennig maar niet illegaal

Over hengsten en pythons

 

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: