De viering van mensenrechtendag op de Nederlandse ambassade in Accra

Weblogbericht | 19-12-2013

Geschreven door Ger Steenbergen.

De ‘Movie that Mattered’ tijdens de mensenrechtendagviering op de Nederlandse ambassade in Accra was de Senegalese film “Tall as the Baobab Tree”. De film gaat over kindhuwelijken en gedwongen huwelijken. Dit onderwerp is ook relevant voor Ghana.

De film werd gevolgd door een discussie waarbij 58 Ghanezen van allerlei achtergronden aanwezig waren. De discussie werd gefaciliteerd door Joana Opare, een mensenrechtenactivist.

Veel Ghanezen dromen nog altijd van volledige naleving van en toegang tot de mensenrechten. Sommige tradities onderwerpen mensen, in plaats van hen te versterken. Op het platteland worden meisjes van soms slechts 9 jaar zonder hun toestemming door hun familie uitgehuwelijkt. Een deel van hen rent weg om uithuwelijking te voorkomen. Zij zijn kwetsbaar voor uitbuiting, seksuele intimidatie en misbruik. Meimuna Ismaila vertelde in een emotionele getuigenis over haar ervaring in het dorp dat ze ontvluchtte. De keiharde stedelijke omgeving waar zij nu woont, beschermt haar mensenrechten ook niet. De Minister van gender, kinderen en sociale bescherming, Nana Oye Lithur, reageerde. Zij stelde dat er nog veel werk gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat mensenrechten in Ghana op alle niveaus worden gerespecteerd.

Mensenrechten zijn niet alleen “dust collecting law papers”, maar waarden die alle mensen koesteren en respecteren. De mensenrechten, zoals vastgelegd in de wetten, moeten bekrachtigd worden door de dagelijkse realiteit.

Lees meer blogs uit west-Afrika:

Over AIDS, residenties en betaalde seks

Over bloggers, twitter en democratisering van het nieuws

Over hengsten en pythons

Over de donkere kant van het witte strand

Over slavernij, borsten en boekverbrandingen

Over een slachting in een stadion en verkiezingen

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: